Kaunis vartalo, vahvat lihakset ja hyvä yleiskunto eivät edellytä salitreenejä tai erikoisvirityksiä lainkaan. Asenne on ratkaiseva tekijä joka aloituksessa ja prosessissa, ja ennen kaikkea tämä koskee urheilusuorituksia. Ihmisen oman kehon paino on erinomainen treenityökalu, ja treenaaminen sen kanssa on luonnollisinta mahdollista. Ei kai tarvitse avata, että kyse ei ole kotona olevien käsipainojen tuomisesta kuntosalille?

Kaikki Keksittiin Jo Ajat Sitten

Yksi parhaista tiedon lähteistä, joka kuvaa voimatreenien periaatteita oman painon kanssa ja avaa ihmisen lihasjärjestelmän toimintaa, on Bret Contrerasin laatima kirja nimeltään Bodyweight Strength Training Anatomy. Sen sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin kuntoilijoille, jotka eivät syystä tai toisesta koe perinteellisiä kuntosalitreenejä laiteiden tai vapaapainojen kanssa itselleen sopivilta. Kirjan laatija selittää lukijalle kehon anatomian detalji detaljilta niin yksityiskohtaisesti ja selkeästi, että loppujen lopuksi kuntoilija ymmärtää itse, minkälaisilla harjoituksilla ja liikkeillä saa mitäkin tuloksia aikaan – ja pystyy laatimaan oman treeniohjelmansa kotona tai luonnossa suoritettavaksi itsenäisesti, ilman kuntosalien personal trainereiden kalliita neuvoja; tosin kirjastakin voi napata Contrerasin tarjoamia treeniohjelmaideoita oman painon kanssa. Yhteensä kirjassa kerrotaan 156 eri liikkeestä ja niiden toimintaperiaatteista.

Vaihtoehtoja Ja Yleistä Tietoa

Harjoitukset oman painon kanssa ovat houkuteltavia jo pelkästään niiden halpuuden takia: treenit eivät maksa mitään, omien läskien siirrot salille ja takaisin voi unohtaa, treenit voi suorittaa milloin tahansa ja käyttää niissä juuri itselleen sopivilta tuntuvia vaatteita – tai jopa jättää ne kokonaan käyttämättä. Vähän vaikeampi puoli on se, että kuntoilijan pitää silloin itse perehtyä moneen teoreettiseen asiaan ja oppia ymmärtämään ihmisen kehon toiminta. Toisaalta, kuka kuntosalilla treenaava ei lue koskaan mitään urheilutietoa sisältäviä lähteitä, ei katso videoita eikä googleta ammattiurheilijoiden neuvoja? Ehkä vain liian rajoitetulla aivomäärällä varustetut ihmiset, joille personal trainer on idoli, jumala, paras kaveri ja kuningas.

Vielä parikymmentä vuotta sitten kotona tapahtuva fitness oli suosittua: jumpattiin olohuoneissa ja omakotitalopihoissa ja saatiin jotain tuloksiakin aikaan, kunnes kuntosalimarkkinat räjäyttivät itsensä kaikkialle mainoksiin, panostivat jonkun verran laatuunsa ja alkoivat kerätä yhä enemmän suosiota sekä miesten että naisten ja jopa teini-ikäisten keskuudessa. Totta on kuitenkin se, että tiettyyn pisteeseen asti kotitreenit oman painon kanssa eivät ole yhtään salitreenejä huonompia, ja kysymys painojen sekä laitteiden käytöstä pitäisi tulla esille vasta silloin, kun oman massan potentiaali tavoitteen saavutusprosessissa on jo käytetty kokonaan. Heti tähän pieni lisäys: tämä tarkoittaa siis sitä, että vain kehonrakennuksen ammattilaisilla ylimääräiset painot ovat välttämättömyys eikä mikään askel muodin kanssa samaan tahtiin. Kotitreenit ovat siis hyvä tapa laihduttaa polttamalla liiallisia rasvavarastoja ja saada oma yleiskunto paremmaksi – lihakset voimakkaiksi, kestävyys merkittäväksi ja venytys riittäväksi. Mielikin tietysti kohenee, kun keho on kunnossa.

Kun edellä mainittu kirja on luettu ja liikkeiden toimivuus on selvää, kotitreenaajalle jää huomioitavaksi vain pari pointtia. Ensimmäinen ja tärkein on hengitys, sillä sen avulla lihakset saavat tarvitsemaansa happea ja toimivat paremmin kuin hapen puutteessa. Maksimirasituksessa hengitetään ulos, minimirasituksessa sisään. Liikkeiden tekniikka on hyvä tarkistaa peilistä tai jopa käydä läpi ammattilaisen kanssa: näin voidaan välttyä merkittäviltä nivel- ja selkärankavahingoilta sekä saada treeneistä mahdollisimman paljon irti. Joka liike suoritetaan yleensä loppuun asti niin, että yhtään toistoa ei enää onnistu. Treenit kannattaa jakaa niin, että tiettyinä päivinä tehdään tiettyjä kehon osia. Sopivaksi koettu jaottelu on selkä, jalat ja hartiat, kädet ja pakarat. Jokaiselle kuitenkin oma, joten ei muuta kuin kotitreenikamat päälle ja kokeilemaan!