Thainyrkkeily on Suomessa viime vuosina suosiotaan nostanut kamppailulaji. Se on nimensä mukaisesti kotoisin thaimaasta. Laji on saanut alkunsa muinaisista thaimaalaisista sotataidoista ja on kehittynyt sittemmin eteenpäin Krabilla. Se on pystyottelulaji, jossa harjoitetaan erilaisia lyöntejä, kyynärpäälyöntejä, potkuja, polvipotkuja, kiinniottotekniikoita ja puolustustekniikoita. Siihen kuuluu myös osana pystypainina tunnettu thaipaini, jonka otteita sovelletaan thainyrkkeilyssä. Tätä ottelua ei kuitenkaan käydä painin tavoin matolla, vaan nimensä mukaisesti se käydään nyrkkeilykehässä. Ottelua taas valvoo kehätuomari, joka pitää huolen sääntöjen toteutumisesta. Pisteet taas antaa arvostelutuomaristo, joka pisteyttää osuman taktiikan onnistumisen perusteella. Lajissa onkin tärkeää oikeanlainen taktiikka ja se on oikeastaan täysin taktiikkalaji, jossa vastustaja yritetään saada selätettyä maahan. Sen päätekniikoita onkin erilaiset kyynärpäälyönnit ja polvipotkut, joiden perusteella saadaan suurin osa pisteistä.

Usein thainyrkkeily katsotaan potkunyrkkeilyn kanssa samaksi lajiksi, nimittäin siinä käytetään potkunyrkkeilyn lailla lyöntejä ja potkuja. Tämä on kuitenkin täysin väärä ajatusmaailma, nimittäin kyseiset lajit eroavat toisistaan huomattavasti. Potkunyrkkeily muistuttaa enemmänkin karatea, josta lajin juuret ovatkin kotoisin. Karaten juuret näkyvät edelleenkin nykypäivän harjoitteluissa. Thainyrkkeilyä on kuitenkin muokattu huomattavasti enemmän länsimaalaiseksi ja se nykypäivänä muistuttaakin enemmän nyrkkeilyä, kuin karatea. Eurooppalaiset ja aasialaiset säännöt nimittäin eroavat toisistaan huomattavasti. Eurooppalaisessa thainyrkkeilyssä pääpaino on nyrkkeilyssä ja polvipotkut sekä kiinniottoliikkeet eivät ole kiellettyjä. Aasiassa laji muistuttaa enemmän mauy thaita ja Amerikassa taas lajissa ei sallita ollenkaan kyynärpääiskuja, polvipotkuja tai vyötärön alle tulevia iskuja. Otteluiden määrät ja ajat vaihtelevat myös maittain ja tasoittain. Thainyrkkeilyssä säännöt siis vaihtelevat hyvinkin paljon maasta riippuen.

Thaimaassa thainyrkkeily on taas erittäin tärkeä laji ja se onkin maan kansallisurheilulaji, jolla on erittäin tärkeä osa maan historiassa. Sen juuret johtavat ikivanhaan thaimaalaiseen sodankäyntiin, josta lajia on kehitetty nykyaikaisemmaksi. Laji tähtää pääasiassa ottelemiseen, mutta toimii myös todella hyvänä kuntourheiluna potkunyrkkeilyn kanssa. Tämän takia lajit varmasti sekoitetaankin helposti keskenään, nimittäin molemmat ovat todella hyviä hyötyurheilulajeja.

Lajin perinteet

Kuten kävikin ilmi, niin Thaimaassa lajilla on todella pitkät juuret historiassa ja siihen kuuluu todella monia perinnetapoja ja rutiineja. Näitä noudatetaan tarkasti jokaisessa ottelussa, sillä lajin juuria ei haluta unohtaa länsimaalaistumisen alle. Lajin seremoniallinen kaava on kotoisin kaukaa historiasta, jo ajalta ennen kansallisvaltiota. Tähän aikaan henkiusko oli erittäin vallitsevaa ja se näkyykin edelleenkin nykypäivän thainyrkkeilyssä. Lajiin on taas myöhemmin sitoutunut myös aminismia ja Sri Lankan tuomaa buddhalaisuutta. Laji ei kuitenkaan ole peräisin uskonnollisista tavoista, vaikka ne ovatkin myöhemmin hieman tulleetkin lajiin mukaan.

Otteluihin kuuluu myös suurena osana musiikki, joka otatetaan mukaan perinteisesti joka otteluun. Ottelua säestetään gamelan -tyylisillä puhallin- ja lyömäsoittimilla. Ne tekevät lajille perinteisen vaikertavan ääniympäristön. Usein otteluissa on myös mukana elävä yhtye, joka soittaa perinteistä musiikkia. Musiikkia aloitetaan soittamaan hitaalla tempolla, jonka jälkeen se nopeutuu rituaalitanssiin sopivaksi. Rituaalitanssi on nimeltään wai khtu ram ja sitä tanssitaan ottelun alkaessa ja aikana. Musiikkia soitetaan kolmella soittimella, jotka ovat pi eli pillimäinen huilu, vhing eli symbaalimainen soitin ja khlong khaek eli käsirumpu. Kuten kävikin ilmi, niin musiikin lisäksi lajissa pidetään yllä vanhoja taikauskoja. Nämä loitsut ja maneerit auttavat ottelijaa voittamaan vastustajan, joten ne suoritetaan ennen jokaista ottelua. Tällöin ottelija käy harjoitusleirillä läpi initiaatioseremonian. Tässä seremoniassa opettaja laittaa oppilaan pään päälle puuvillaisen päänauhan, jonka jälkeen oppilas kumartaa opettajalle kolme kertaa ja ojentaa kätensä. Tämän jälkeen opettaja aloittaa lausumaan perinteistä kaavaa, joka siunaa oppilaan.

myflow - 2021