Jiujitsu on räjähdysmäisesti kasvava kamppailu laji, jossa eri kamppailun osa-alueita yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi. Se on monipuolisin painilaji ja siinä on mukana niin pystypainia kuin mattopainia. Jiujitsu on kuin taidetta tai tanssia. Se on kuin liikunnallista ja älyllistä mattokamppailua. Siinä pelataan ja tehdään omia siirtoja vuorotellen kuin shakissa. Siinä mietitään omia pelikokonaisuuksia jo harjoittelu vaiheessa. Hyvä tasapaino, koordinaatio, hyvä liikkuvuus ja lantion liike sekä rytmitajun omaaminen auttaa jiujitsussa pärjäämisessä. Jiujitsua voi tehdä monella eri tavalla, voit kisailla tai tehdä sitä harrastusmielessä. Jiujitsua voi harrastaa siis monella tapaa. Vyöjärjestelmä tavoittaa myös harrastajat ja siksi vaikka kilpailu ei innostaisi niin vyöjärjestelmän kautta voidaan asettaa itselleen omia tavoitteita lajissa. Jiujitsulle ominaista on sellainen kunnioitus ja treenikavereiden kanssa tekeminen. Se on sosiaalinen laji, sillä jiujitsu ei voi harrastaa yksin vaan aina yhdessä. Tästä syystä se yhdistää kaikki jiujitsun harrastajat yhdeksi suureksi perheeksi. Jiujitsun pääperiaate on kunnioituksen hankkiminen ja se taitelulajina on nöyrä ja koko yhteisö on avoin ja vastaanottavainen. Kunnioitus on isossa roolissa niin kuin myös esimerkiksi on thai nyrkkeilyssä.

Teknistä taktikointia

Jiujitsu on teknistä taktikointia, jossa pelinappuloina toimivat ihmisen lihaksistot ja kehon eri osat. Jiujitsun harrastajan, joka pyrkii lajissa korkealle, on siis ymmärrettävä myös ihmisen anatomiaa aika laajasti. Tulee ymmärtää eri lihaksiston käyttäytymistä kuin sitä, mihin suuntaan mikäkin lihas venyy ja mihin mikäkin nivel taipuu ja mihin ei. Se, että on tietoinen kehosta ja sen kaikesta toiminnasta ei voi olla kuin hyötyä koska kuitenkin loppu pelissä lopetukset juurikin perustuvat siihen, että mihin saakka toisen ihmisen kehoa voi taivuttaa ilman, että se tulee haitalliseksi tai toisin sanoen sattuu ja saadaan vastustaja taputtamaan. Se on toisen kehon manipulointia ja myös toisen taktikoinnin ymmärtämistä ja sen kääntämistä omaksi edukseen. Toisen voimaa pitää osata ja pyrkiä käyttämään vastustajaa vastaan. Oma voimankäyttö pitää olla harkittua, ettei se käänny itseään vastaan. Kehon venyvyys ja liikkuvuus tulee suureen rooliin.

Vyöjärjestelmä

Vyöjärjestelmä tarkoittaa sitä, että sillä voidaan merkata taitotasoa. Jiujitsussa kilpaillaan myös usein vyön värin mukaisesti. Vyö siis liittyy niin omaan taitotasoon ja se toimii henkilökohtaisena kannustimena myös niille, jotka eivät kisaa. Mutta sillä on kisaajalle myös merkittävä merkitys, koska sen mukaan päätetään sarja missä painit. Miten vyön voi saada, ei ole yksinkertaista. Valmentaja voi nostaa harrastajan vyötasolle silloin kun valmentaja kokee harrastajan olevan valmis tasolle. Yleisiä sääntöjä ei ole ja vyökokeita ei ole muta kuin vapaaehtoisena. Monet salit järjestävät omat vyökokeita, mutta pääsääntöisesti vyön ansaitseminen on kiinni valmentajasta. Vyön voi myöntää salin päävalmentaja tai pääsääntöisesti mustan vyön omistaja. Vyön saamiseen voi vaikuttaa kisamenestys. Ja yleisiä sääntöjä on lajin harrastaminen aikavälillä ja treenausinto sekä aktiivisuus lajissa. Joillakin saleilla tietynlainen lojaalius vaikuttaa asiaan myös ja tietenkin tekninen ymmärrys ja osaaminen. Korkeimmissa vyöarvoissa myös toisten valmentaminen ja opettaminen lasketaan myös mukaan eikä pelkkä menestys ja osaaminen. Korkeimmissa vyö sarjoissa myös oma pelitaktikointi ja oma tyyli myös lasketaan yhdeksi tavoitteeksi, jotta ylempi vyötaso ansaitaan. Mutta selkeää kaavaa ja osaamista ja asioita ei oikein olla koskaan luokiteltu, joten sali kohtaisesti toinen sinivöinen voi olla aivan eri tasolla. Liitto tasolla vyövalintaan voidaan tietyllä tasolla puuttua, mutta pääsääntöisesti vastuu on lajin harrastajilla ja valmentajilla ja lajeilla.