Taekwondo on erittäin nykyaikainen ja uudehko itsepuolustuslaji, joka on saanut alkuperänsä Koreasta. Nykyaikainen laji on vain vaivaiset 70 vuotta vanha, joten tätä pääsee kokeilemaan melkein ensimmäisten joukossa. Kuten itsepuolustuslajit yleensäkin, niin on taekwondokin erittäin monipuolinen liikuntamuoto. Tällä saa pidettyä todella laajasti ja monipuolisesti kehon yleiskuntoa yllä. Monipuolinen liikunta onkin yksi terveyden kulmakivistä ja ainakin tällä lajilla se onnistuu erittäin helposti. Lajin harrastaminen on myöskin erittäin hauskaa, joten tällöin tulee liikuttua huomaamatta. Tietenkin itsepuolustuslajeissa on sen monipuolisen urheilun lisäksi yleishyöty lajin tarkoituksessa, jolloin itsepuolustusta harrastanut nainen voi tuntea olonsa turvallisemmaksi kävellessään pimeillä kaduilla. Laji on kuitenkin tarkoitettu pelkästään urheiluun ja oikeiden tilanteiden itsepuolustukseen, jolloin lajin vahingollisesta käytöstä rangaistaan.

Taekwondo kehittyi saaden erilaisia vaikutteita 2000 vuotta vanhoista Korean taisteluperinteistä. Näitä olivat muunmuassa tae kyon eli potkutaistelu ja su bak gi, joka muistutti huomattavasti Japanin jujutsua ja Korean hapkidoa. Näiden lisäksi suurimmat vaikutteet laji on saanut Shotokan-karatesta. Lajin uskotaan olevan peräisin kenraali Choi Hond Hiltä. Hän alkoi kehittää Odogwanis-taistelulajista modernimpaa lajia Korean armeijan 29. divisioonassa. Hänen tarkoituksena oli kehittää taistelulaji, jota jokainen pystyisi harrastamaan. Vuonna 1955 komitea nimesi lajin taekwondoksi ja päätti aloittaa sen leivittämisen yliopistojen ja armeijan keskuuteen. Choi päätti perustaa International Taekwon-Do Federationin vuonna 1966, jonka levittämistä kilpailulajina jatkettiin. Tämän jälkeen poliittiset syyt johtivat Word Teakwondo Federetionin perustamiseen vuonna 1973, jonka jälkeen lajia aloitettiin harrastamaan aktiivisesti Koreassa. Ensimmäinen lajille tarkoitettu koulu perustettiin vuonna 1975.

Taekwondo on nykyään maailman harrastetuin kamppailulaji ja sitä harrastaa noin 70 miljoonaa ihmistä lähes 200 eri maassa. Myöskin taekwondon arvokisat ovat yksiä maailman kansainvälisimmistä urheilukilpailuista ja sen MM-kilpailuissa on ollut parhaillaan jopa 120 eri maata. Taekwondo on maailman kymmeneksi harrastetuin laji, jos valinta arvioidaan lajia harrastavien määrän tai urheilijoiden kansallisuuksien määrän perusteella.

Taekwondo Suomessa

Suomeen lajin toi korealainen mestari Dae Jin Hwang vuonna 1979, jonka jälkeen Suomessa ruvettiin myös harrastamaan lajia. Suomen taekwondoliitto taas perustettiin heti seuraavan vuonna eli vuonna 1980, jonka jälkeen se myös liittyi muihin kansainvälisiin järjestöihin. Maailman Taekwondoliittoon ja Euroopan Taekwondounioniin se liittyi vuonna 1982. Suomessa lajin harrastaminen oli aluksi hyvinkin pientä ja se tunnettiin oikeastaan vain isoissa kaupungeissa. Buumi kuitenkin sai nopeasti alkunsa Seoulin olympialaisten jälkeen, jolloin jäsen seurojen määrä nousi neljäänkymmeneen. Uusi buumi taas alkoi uudestaan Sydneyn olympialaisten jälkeen, jolloin seurojen määrä nousi seitsemäänkymmeneen. Tästä alkoi todellinen nousukausi Suomen taekwondolle ja Suomesta tuli erittäin aktiivinen jäsenmaa.

Lajin säännöt

Taekwondo on täyskontaktiurheilua, jossa vastustaja pyritään voittamaan keräämällä enemmän pisteitä tai saamalla tyrmättyä vastustaja. Pisteitä kerätään pääasiassa potkuilla, joita on sallittu antaa täydellä kontaktilla vyötärön yläpuolelle. Päähän potkiminen on sallittua, mutta lyöminen taas ei. Pisteitä kertyy siis erilaisten potkujen avulla, riippuen potkun osumasta ja taktiikasta. Vartaloon osuvista potkuista saa kaksi pistettä, selän kautta ympäripyörähtävästä potkusta saa kolme pistettä, suorista potkuista päähän saa myös kolme pistettä ja selänkautta menevistä potkuista päähän saa neljä pistettä. Lyönnistä on taas mahdollista saada yksi piste, jos se on voimakas ja hyvin ajoitettu. Pisteitä usein jakavat kulmatuomarit, mutta teknologian kehityksen myötä kehitteillä on erilaisia osumia tunnistavia järjestelmiä. Otteluissa kilpailijat on aina suojattu kunnollisilla varusteilla, jotka ovat pääsuoja, jalkasuojat, käsisuojat ja vartalosuoja. Tällä pyritään välttämään urheilijoiden vakavia vammoja.

myflow - 2021