Taekwondo on korealainen taistelulaji. Mitä taekwondo tarkoittaa? Sana ”taekwondo” (joskus kirjoitetaan myös nimellä ”tae kwon do”) koostuu kolmesta osasta: ”tae”, eli jalka, ”kwon”, eli nyrkki tai käsi, ja ”tehdä” eli elämäntapa. Kaiken kaikkiaan taekwondo tarkoittaa kirjaimellisesti “jalka- ja nyrkki-elämäntapaa”. Taekwondon näillä osa-alueilla on juuret Korean antiikin historiassa.

Taekwondo, kuten me tiedämme sen tänään, ei tole syntynyt 1950-luvulla. Taistelulajin alkuperä on kuitenkin peräisin vuosisatojen ajan. 6. vuosisadan aikana Korean niemimaa jaettiin kolmeen valtakuntaan, jotka olivat jatkuvasti sodassa: Koguryo, Paekje ja Silla. Silla oli pienin kolmesta ja oli heikoin sotilaallinen. Puolustaakseen itsensä muodostettiin joukko sotureita, joita kutsuttiin HwaRangiksi. HwaRang on koulutettu aseilla, mutta myös aseettomassa taistelutasossa, nimeltään SooBak, joka keskittyi lähinnä jalkatekniikoihin.

Sillan kuningas Chin Heung tunsi tuolloin, että HwaRang tarvitsi myös henkistä hoitoa, joka yhdistää soturit. Chin Heung pyysi buddhalaista munkkia nimeltä Won Kang kouluttamaan HwaRangia. Won Kang loi eettisen koodin, josta tuli heidän koulutuksensa perusta:

Ole uskollinen kuninkaallesi.

Olkaa kuuliaisia ​​vanhemmillesi.

On kunnia ja usko ystävien keskuudessa.

Pidä sitkeyttä taistelussa.

Oikeus: älä koskaan ota elämää ilman syytä. Yhdistämällä taistelutaitoja ja henkistä kurinalaisuutta HwaRang voitti Koguryon ja Paekjen ja toi ykseyden Koreaan. Ajan myötä SooBak kasvoi. Korea on eri aikoina jakanut ja vaihtanut taistelulajien tekniikoita sekä Kiinan että Japanin kanssa. Vuoteen 1945 mennessä Koreassa harjoitettiin monia erilaisia ​​taistelulajeja, joita viisi suurta taistelulajien akatemiaa opetti. Kwansina tunnettu kukin akatemia keskittyi erilaisiin tekniikoihin ja omalla opetustavallaan. Vuonna 1946 yritettiin yhtenäistää ja standardoida sekä tekniikoita että opetusmenetelmiä. Tämä tavoite saavutettiin lopulta vuonna 1955 ja taekwondo, kun taistelulaji oli virallisesti syntynyt. Nykyään taekwondoa harjoitetaan yli 200 maassa. Taekwondoa opiskelevien henkilöiden tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta jotkut arvioivat sen olevan helposti miljoonissa.

Miksi valita Taekwondo?

Vaikka useimmilla taistelulajeilla on mentaalinen osa koulutusta, taistelulajin henki ja filosofia asettavat taekwondon toisistaan. Koska vanhemmille on korostettu kunnioitusta, itsekontrollia ja uskollisuutta perheelle, ystäville ja maalle, vanhemmat valitsevat usein taekwondon auttamaan lapsiaan oppimaan näitä arvoja fyysisen kuntoutumisen lisäksi.

Taekwondo on myös erittäin perheystävällinen taistelulaji, joka on fantastinen lapsille ja vanhemmille opiskella yhdessä. Toisin kuin jotkut taistelulajit, taekwondo on avoin lapsille ja ihmisille, joilla on laaja kyky. Monet autismin, ADHD: n tai muiden haasteiden omaavien lasten vanhemmat ovat todenneet, että taekwondo on erittäin hyödyllinen. Taekwondossa kaikki ovat tervetulleita.Taekwondo hyödyttää sekä fyysisesti että henkisesti opiskelijoita. Taekwondon oppiminen ja edistäminen auttaa rakentamaan luottamusta, joka siirtyy opiskelijan elämän muihin alueisiin. Tätä tarkoitusta varten taekwondo keskittyy myös johtamiseen ja kannustaa opiskelijoita ottamaan johtotehtäviä, kuten tulemaan opiskelijakouluttajaksi. Lisäksi hiljattain tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että taekwondon harjoittelu auttoi oppilaita selviytymään stressistä elämänsä alueilla, kuten koulussa, työssä ja suhteissa.

Ehkä yksi suurimmista eduista on, että monien taekwondo-koulujen kanssa opiskelijat tulevat samanlaisiksi perheiksi. Paras taekwondo-koulu edistää yhteisöllisyyttä ja kuuluvuutta, joka on todella korvaamaton.

Miten pääset alkuun

Jos ajattelet aloittaa taekwondon, on muutamia asioita, jotka on pidettävä mielessä. Hyvän koulun löytäminen on tärkeää, koska on parasta, että sinulla on pätevä ohjaaja. Vaikka varmasti auttaa olemaan hyvässä fyysisessä kunnossa ennen taekwondon aloittamista, kohtuullisen terve ihminen voi alkaa harjoittaa taekwondo-liikkeitä ilman erityistä fyysistä hoitoa (vaikka aina neuvotella lääkärisi kanssa ennen uuden harjoituksen aloittamista).Taekwondon opiskelun aloittamiseen tarvittavat laitteet ovat vähäisiä. Sparrausta varten tarvitaan suojavarusteita käsivarsille, säärille, rintakehälle, päälle ja hampaille. Vaikka taekwondoa harjoitetaan suurelta osin ilman aseita, koulutusta on saatavilla aseilla.