Kamppailua vai itsepuolustusta vai jotakin muuta
Kamppailua vai itsepuolustusta vai jotakin muuta

Syksyn alkaessa itse kukin miettii, mitä kivaa liikuntaa tänä talvena harrastaisi ja moni varaa edellisen vuoden tapaan kuntosalia tai joogatunteja. Minä katselen jotain uutta harrastusta nuorelle, joka ei ole oikein löytänyt sitä omaa lajiaan. Tenniksestä aloitettiin, käsi- ja jalkapalloa on vuosien varrella pelattu, mutta olisiko joku kamppailu- tai itsepuolustuslaji seuraavaksi kokeilussa. Itse en tunne lajeja kun osan nimeltä ja mitä nyt on telkkarissa tai jossakin näytöksessä nähnyt.

Katselen nettiä ja vastaan tulee aikido, karate, judo, taekwondo, savate, sambo, kendo, kung fu. Mikähän se oli mitä veljen lapset harrastivat ja ystäväni jotain Koreasta tai Thaimaasta lähtöisin olevaa lajia. On kai parasta lueskella netistä ihan vaan perusasioita. En haluaisi lastani taistelemaan kuin sodassa vaan jotain lajia, jossa ei taistella eikä erityisesti kilpailla muuta kuin itsensä kanssa. Notkeutta ja kuntoa saa varmasti kaikissa lajeissa ja jos vielä hyviä aasialaisia käytöstapoja ja toisen kunnioittamista oppii samalla, minulle sopii ja toivottavasti myös nuorellemme.

Korealainen kamppailulaji

Aloitan tutustumisen taekwondolla, joka on maailman suosituin kamppailulaji ja tänä päivänä myös olympialaji. Korealaisen “jalan ja käden tie” -lajin merkittävin osa on potkut, joita sitten torjutaan lyönnein ja potkuin. Oppilaan arvojen vöiden värit vaihtelevat koulukunnittain valkoisesta punaiseen tai mustaan. Laji tuo haastetta ja monipuolista liikuntaa koko perheelle.

Japanista lähtöisin olevan kamppailulajin (itsepuolustuslaji) judon kolme pääperiaatetta ovat joustavuus, maksimaalinen teho ja yhteinen hyvä. Siinä taistellaan ensin pystyssä ja sitten matolla eli ensin yritetään horjuttaa toisen tasapainoa eli otetaan kiinni toisen judo asusta ja kaadetaan toinen matolle ja sitten yritetään kukistaa vastustaja sidonnalla, kuristuksella tai käsilukolla. Judo kehittää ketteryyttä, notkeutta ja tasapainoa.

Japanista on myös kotoisin aikido, rauhanomainen budolaji, harmonian ja voiman tie. Nyt jo innostuin, mutta onko harrastukseen menossa vanhempi vai lapsi? Tästä pitää tietysti keskustella. Aikidon tärkeitä alkuoppeja ovat kaatuminen pehmeästi ja nousu ylös yhtä sulavasti eli ukemi. Muutenkin turvallinen liikkuminen on osana harjoitusta. Harjoituksissa tehdään ensin yhteisjumppa ja sitten harjoitellaan parin kanssa taistelua, jossa ei vahingoiteta toista eli aluksi hyökkäys voi olla pieni tönäisy ja sitten voimien/taitojen lisääntyessä voimakkaampi työntö.

Kiinasta kotoisin on sitten mielen, kehon ja voiman hallintaa eli wushu/kung fu, joka on myös tullut elokuvista tutuksi. Se on perinteisiä kamppailu liikkeitä; näyttäviä akrobaattisia hyppyjä, potkuja ja asentoja. Kung fu tarkoittaa kiinaksi aikaa ja taitoa, joka nyt sitten omistetaan lajin harjoitteluun. Taijiquan lajeja onkin sitten monia eli voi etsiä sopivaa taistelulajia. Monet niistä sopivat kaikenikäisille ja -kuntoisille, koska hitaat, pehmeät liikkeet edistävät terveyttä.

Aasiasta Brasiliaan

Aasiasta Brasiliaan

Japanista, Kiinasta, Koreasta ja muualtakin Aasiasta, mutta capoeira jo nimellään muistuttaa portugalin kieltä ja on lähtöisin Brasiliasta. Sen “pelaajat” asettuvat rinkiin (portugaliksi roda). Rinki on muodostelmana vanha alkuperäisissä kulttuureissa ja sen juuret ulottuvat Brasilian kautta Afrikkaan. Taistelijat esiintyvät vuoron perään ringin keskellä ja välillä nähdään melkoista akrobatiaa.

Voi olla, että meidän nuorimies haluaa etsiä vielä lisää lajeja ja tietoja ennen kuin valikoi omaa lajiaan, joka ei välttämättä ole se minun suosikkini. Luettuani tietoja lajeista huomasin, että kamppailulajeista löytyy varmasti monelle se oma lajinsa. Kaikista saa varmasti tarvitsemaamme kuntoilua ja koordinaatiokykyä. Moni laji lisää joustavuutta ja akrobatiataitoja sekä tasapainoa ja itsensä hillintää. Haluaako sitten kilpailla muuten kuin itsensä kanssa tai jopa käyttää erilaisia apuvälineitä, se on jokaisen oma valinta.

myflow - 2021