Kungfu on nimitys kaikille taistelulajeille, jotka ovat alun perin lähtöisin Kiinasta. Kungfu tarkoittaa suoraan käännettynä taitoa ja työtä. Se on suora viittaus vuosikausia kestävästä pitkäjänteisestä ja kärsivällisestä harjoittelusta mitä kungfu vaatii. Toisaalta se siis voi tarkoittaa muutakin kuin taistelulajia, kuten mitä vain mikä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Maailman kuuluisin kungfun ammattilainen on Bruce Lee.

Kungfu on lähtöisin Kiinasta. Sen perimmäinen tarkoitus on vuosisatojen aikainen harjoittelu. Kuten sen merkityskin, taidot ja työt, viittaavat suoraan siihen äärimmäiseen pitkäjänteisyyteen mitä sen harjoittelu vaatii ja kärsivällisyyteen mitä ilman kenestäkään ei voi koskaan tulla kungfumestaria. Se on yleissana kaikille tämäntyyppisille taistelulajeille.

Kiinasta löytyy lukuisia temppeleitä, missä voi harjoitella kungfuta. Jo vuosisatojen ajan se on ollut munkkien suosittu harrastus, jolla he pitävät yllä hyvää kuntoaan. Myös kungfussa vaadittavat ominaisuudet sopivat hyvin munkkien elämään. Sen vaadittava keskittymiskyky on auttanut heitä heidän jokapäiväisissä henkisissä harjoituksissaan. Kiinan historiasta löytyy paljon tarinoita entisaikojen munkkien taistelutaidoista ja sankaruudesta.

Kaikkein kuuluisin ja tunnetuin temppeli kungfun harrastamiseen on nimeltään Shaolinin temppeli Kiinassa. Sen historia ulottuu kauas ja sen sotilasmunkeista on olemassa paljon tarinoita monissa eri kirjoissa. Sen sanotaan olevan koko kungfun alkulähde. Suomalainen Joonas Tolvanen sai oppinsa kuuluisassa Shaolinin temppelissä vuonna 2007 ja on edelleen yksi harvoista opettajista, jotka saavat opettaa Shaolin kungfuta temppelin ulkopuolella.

Nykymuoto

Nykymuotoonsa kungfu on tullut pikkuhiljaa historian muokkaamana. Sitä ei enää harrasteta yksinomaan temppeleissä, vaan se on tullut ulos niistä koko kansan tietoisuuteen, ja mahdollisuudet harrastaa sitä ovat monenlaiset. Temppeleissä se oli keskittynyt enemmän sotilastarkoituksiin, mutta nykyään se on yleinen liikuntaharrastus siinä missä moni muukin taistelulaji.

Kungfun tyylilajit ovat kehittyneet paljon ja niitä tulee edelleen lisää. Taistelulajit ovatkin siitä mielenkiintoisia, että niiden sääntöjä usein muutetaan ja lajia kehitetään koko ajan, vaikka ne ovatkin olleet olemassa jo vuosisatoja. Kungfun tyylilajit voivat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yhteistä niissä kaikissa on kuitenkin edelleen se, että ne vaativat vuosien harjoittelua ja äärimmäistä keskittymistä.

Osassa tyylisuunnista aloitetaan harjoittelu hyvin hitaasti etenemällä pikkuhiljaa asia kerrallaan. Toisissa esimerkiksi erilaiset aseet voidaan ottaa käyttöön jo muutaman vuoden harjoittelun jälkeen. Osa erilaisista kungfu lajeista sisältävät paljon akrobatiaa. Toiset lajit ovat hyvin yksinkertaisia ja toiset erittäin monimutkaisia harrastaa.

Osassa kungfu lajeista liikkeet tehdään pelkästään käsillä ja ne ovat suhteellisen yksinkertaisia. Toisissa lajeissa liikkeet voivat olla todella monimutkaisia ja sisältää lukemattoman määrän erilaisia potkuja ja pyörähdyksiä. Tätä varten kungfulla tarkoitetaankin monenlaisia eri lajeja, se ei siis tarkoita mitään tiettyä yhtä muotoa taistelulajeista, vaan se on yleisnimitys monelle eri lajille. Suomessakin voi harjoitella 22 erilaista kungfu lajia.

Kuuluisin kungfun muoto on Shaolin kungfu. Sen sanotaan olevan ensimmäinen ja alkuperäinen kungfun laji. Lajin historia ylettyy yli 1500 vuoden päähän ja se on yksi maailman vanhimmista taistelulajeista. Lajia arvostetaan suuresti eri taistelulajien harrastajien keskuudessa, koska sen kehittää taistelijaa todella paljon ja hieman eri kurilla kuin mikään muu maailman taistelulajeista.

Shaolin kungfu perustuu pitkälti myös sen taistelijan henkiseen kehittämiseen eikä pelkästään fyysiseen taistelupuoleen. Kärsivällisyys on sen suurin valtti ja se kehittää paljon myös ihmisen mieltä ja energian hallintaa. Kungfu on hyvin kokonaisvaltaista harjoittelua. Sen pääperiaatteet, joita jokainen taistelija noudattaa ovat rauhanomaisuus, elämän arvostaminen, väkivallan ja itsekkyyden välttäminen. Sen perimmäinen tarkoitus on elää harmoniassa ja auttaa jokaista vastaantulevaa kanssakulkijaa.