Jokainen meistä on ainakin kerran käynyt klassisella rantalomalla tai muuten viettänyt laiskottelupäiviä oman kaupungin vesistöjen hiekkarannoilla: tällaiset lomat rentouttavat lihaksia ja saattavat helpottaa selkärankaakin, mutta mitä mieli? Oman pään sisältö ei häviä vapaaehtoisesti minnekään, jos sitä ei pyydetä ulos uusilla ajatuksilla, joten parin laiskottelupäivän jälkeen sanon: tervetuloa lomailemaan aktiivisesti!

Kaikin Puolin Tehokasta

Muistan, kun viisi vuotta sitten lähdin lomailemaan ensimmäistä kertaa elämässä ja olin silloin täysin rikki. Lomakohteena oli minulle täysin tuntematon Dominikaaninen tasavalta, jonka pohjoisrannikolla vietin ensimmäiset neljä päivää tekemättä mitään ja oivalsin, että kehon energia on jo palautunut, kun mieli pysyi jännittyneenä ja väsyneenä. Loma-aikaa oli vielä kymmenen päivää, jotka vietin erilaisten urheiluaktiviteettien parissa, ja se on ollut elämäni viimeinen rantaloma: mikään laiska lepotauko ei ole koskaan toiminut aktiivista lepoa paremmin.

Valinnan Tuska Vai Kokeilun Pelko?

Vanhat sanat: ei ole koskaan liian myöhäistä. Fitness-treenit kuuluvat jokaisen elämään enemmän tai vähemmän, mutta urheiluaktiviteettien maailma tarjoaa todellisuudessa paljon enemmän kuin voimme kuvitella. Oletko aina tuntenut itsesi huonona jalkapallopelaajana? Tervetuloa kuplafutiksen kokeiluun! Pelin sääntöjä voi vielä lukaista ennen lähtöä muistiin ja menoksi: laji on yleiskuntoa kohottava ja toimii myös erinomaisena mielen vapauttajana, sillä on täysin mahdotonta ajatella työn murheita ilmakupla päällä. Sitä pystyy harrastamaan Suomessa jo monessa paikassa, joten kyse ei ole mistään erityisestä kuplafutis-lomakohteesta. Kun taas on pakko lähteä jonnekin etelän suuntaan, vaihtoehtoja on vain enemmän: aurinkoisten maiden vesiaktiviteettivalikoima on uskomattoman laaja, ja mitä jos vaihdetaan perinteinen vesijumppa vaikkapa leijalautailun treeneihin? Mieli tulee rennoksi viimeistään silloin, kun opettelee tulemaan toimeen tuulen ja aaltojen kanssa samanaikaisesti tasapainoa pitäen. Kehoon nämä treenit tekevät puolestaan täysin toisenlaisen vaikutuksen: lihakset tulevat toimimaan monipuolisesti ja automaattisesti, liikkuvuus paranee ja reaktiokin nopeutuu, mikä on hyvä vastapaino tavanomaisille salitreeneille, kun aivoissa tapahtuu pääosin laskutyötä ja ajan seuraamista ja lihasryhmistä on käytössä vain treenattava osa. Kun urheilee normaalielämässä muutenkin, aktiiviloman ei tarvitse sijoittua tuntemattoman kuntosalin viereen vaan riittää, kun majoituspaikan läheisyydestä löytyy luonnon tarjoamia fitness- ja seikkailumahdollisuuksia.

Liikunta Arjessa Ja Lomalla

Syömisen ja juomisen tapaan, urheilu on ihmisen kehon perustarpeita. Lomalla yleensä tapahtuu ikävä tasapainomuutos: syömme enemmän ja urheilemme vähemmän, mikä rasittaa loman päätteeksi kehon lisäksi myös mieltä – viimeistään silloin, kun lempihousut eivät enää mahdukaan päälle. Mihin kannattaa siis kiinnittää huomiota, kun valitsee lomakohdetta ja haluaa jotain aivan toisenlaista laadultaan kuin all inclusive -rantaloma? Kuuluuhan yleensä hotelliin kuntosali, mutta miksi se jää käyttämättä?

Tärkein pointti aktiivisessa lomassa on sen tarjoama monipuolisuus. Jos et ole ammattiurheilija, on turha lähteä lomailemaan esimerkiksi surf-leiriin hiekkarannalle keskelle ei mitään, sillä silloin surffilauta tulee jo kolmantena päivänä tuntumaan käsiraudoilta eikä loman tulos ole enää lainkaan sitä, mitä odotettiin. Valinnanvaraa ja kokeilu-uskallusta pitää olla, joten kun haluaa omalta lomalta enemmän aktiivisuutta, kannattaa ottaa huomioon seuraavat: all inclusive jätetään heti pois, sillä se rajoittaa aktiviteetit ilmaiseen piiriin eikä kukaan lähde vapaaehtoisesti vaihtamaan ilmaista ruokaa kalliiseen urheiluun. Toinen asia on paikan sijainti: siinä pitää olla vaihtoehtoja, ja esimerkiksi Espanjan etelärannikolla niitä on paljon enemmän kuin Karibian lomakohteissa, sillä siellä yhdistyvät meren tarjoamat ja lomailijalle aikaisemmin tuntemattomat urheilulajit, lähikaupunkien aktiviteetit, joita syystä tai toisesta ei päässyt vieläkään kokeilemaan kotikaupungissaan, ja luonnon muotojen houkuttelevat maisemat, joita tutkiessa tehdään sekä fitness-urheilua että täytetään mieli uusilla, hienoilla ajatuksilla – tai vapautetaan se kokonaan.

myflow - 2021